Bajet

30 November 2011 1 comment

Di tempat berhawa dingin,balik pukul 5 petang.
Sesetengah pejabat ada yang salurkan internet
pada pekerjanya yang pemalas supaya bersemangat
bekerja maklumlah internet percuma,dan ada
juga yang tiada saluran hiburan kecuali gosip
bualan antara rakan sekerja.Namun itu semua tiada
masalah,yang penting hujung bulan masuk upah keringat
masing masing selama 30 hari.
Dirumah,saluran yang dimaksudkan sebenarnya boleh
didapati dengan hanya membayar RM100 sebulan
menggunakan syarikat swasta iatu TM.
Apa yang dikatakan dengan bajet adalah sekiranya
komputer atau laptop ‘demam’,macam mana dengan
perkhidmatan yang dilanggan RM100 sebulan tadi?
Macam mana hendak mengekses?
Macam mana dengan awek-awek murahan di laman
sosial?
Macam mana waktu yang dulunya sibuk dengan internet,
sekarang hanya menelan liur melihat rakan serumah
berchatting?komen status?’poke’ sana sini?
hehe
……….

Agar tidak mendapat gelisah melihat rakan lain khusyuk.
Tutup sahaja akaun facebook,twiter ataupun tagged.
Tidak akan lagi menumpukan pada skrin melainkan sudah
membaiki laptop atau komputer yang rosak tadi.
Tidak lagi membuang masa di alam maya.Muhasabah diri.
Arghhhh….
fook!

Categories: General

Quote

20 October 2011 Leave a comment
Categories: General

rokers,24/7|kemas,8jam ‘kesihatan’ vs kehidupan sejati 3 (versi kapitalis)

15 September 2011 Leave a comment

gua rokers tak bertempat..
setakat convention center..
gua pakai selipar jepun sama t-shirt black metal je..
dengan seluar koyak koyak pada punggung, lutut dan
calar calar di peha.
tapi gua pegi bukan nak bikin kecoh..
pegi masuk sama itu geng geng kapitalis dunia aje.
ini bukan calang calang..
peringkat asia tenggara perhimpunan kali ni.
ade yang berkod,berneck tie,seluar gosok tajam
punye..kena tangan boleh berdarah.
sampai,gua masok,singgah kaunter,daftar siap sume.
gua tggu mamat rambut berkilat sambil beratur..
wakaka..(berdisiplin juga gua nie..)..
untuk kasi pass masok.
sekali die dtg,gua dah stanby buku lima..
nasib die ckp elok..gua rilek..
*brader tak leh masok kata mamat berambut kilat tadi.
*ini pameran tertutup bukan terbuka..

gua balik layan tido..

Categories: General

Masa,Zaman,Purnama

28 August 2011 Leave a comment

‘Eh!Engkau ke ni?
Dah besar.Dulu kecik je.
Lama tak jumpe.
Cepat betul masa berlalu..’

*

Orang cakap pejam celik pejam celik
dah masuk tahun baru.2009,2010,2011 kejap je.
Bagi aku,tak!
5 hari seminggu aku bekerja…
masuk 0830,8 jam seterusnya baru boleh angkat kaki cabut
yakni pukul 1730 mak aii lambat giler.
Kecut kulit punggung.
Semakin hari makin jelas lipatan perut.

Bodoh giler dialog tu.

*

Masa tetap masa.
Tak sesaat pun die tipu kita.
Tak seminit pun die tersalah pergerakan.
Kalau jam tak begerak,haa aku tak tau.
Gi kedai Ah Peng beli ‘ubat’.
Mengarut!
Khayalan!
Heh..

Categories: General

‘LOW’

27 July 2011 1 comment

Tidak kira apa sekalipun
kalau orang lain yang mulakan dulu
akan tidak diulang.
Kalau boleh walaupun sekali
tidak kira apa
yang berkaitan dengan otak,
penulisan,
idea,
konsep,
seni,
sebab ini adalah prinsip ‘LOW’.

Akan dicuba tidak akan diulang..

Tetapi sekiranya perkataan perkataan
yang telah digunakan oleh sesetengah
manusia yang sudahpun dikeluarkan
dari otaknya yang menimbulkan
momentum di seluruh dunia
akan dicuba ulang sebaik mungkin hanya
sebagai contoh untuk tauladan,ikhtibar,
dan semangat bukan hanya
untuk cakap cakap kosong
dan menunjuk-nunjuk.

Sebab aku adalah ‘LOW’.

Categories: General

rokers,24/7|kemas,8jam.’kesihatan’ vs kehidupan sejati 2

gua punye rokers bukan nak ckp ape la..
stakat seminggu mandi tak berdettol tuh..
tak berpanteen tak bercolgate..
kerbau kat bendang pon respect la..

tapi amalan yang bodoh tu tetap gua hadap..
rambut tak berminyak..
badan tak berdashing..
gua hadap..
gaji tetap dapat..
nie lagi satu..
rambut senget sebelah pon dek di gunting oleh
sahabat karib gua,
gua tetap hadap..wakaka..

*selamber aje…

Categories: General

rokers,24/7|kemas,8jam.’kesihatan’ vs kehidupan sejati

4 June 2011 1 comment

7.ooam-11.00am,makan berak makan berak makan sakit perut makan sakit perut.
gua dah jumpa penawar hidup walaupun tak sehebat
lu org.tapi gua dah mampu senyumkan mak gua.
berbekalkan kebijaksanaan yang di iktiraf,
gua beli baju versace,burberry,paul ‘fucking’ smith,
seluar neighbourhood,G2000,topman,uniqlo.
semua butik je gua cari malah xade di jual kat
malaysia nie.gua main order pakai kabel luar negara.

7.00am,8.00am,9.00am-12.00pm..bihun,nasi lemak,
segala maknike gua telan.time ni gua dah power..
tiada lagi masalah makan berak makan sakit
perut.

cukup setahun amalan bodoh ni gua hadap,
bangun tido,berdiri,tgok bawah..
bangun tido,berdiri,tgok bawah..
kaki gua dah sipi sipi kelihatan dari pandangan
atas.’kerbau pendek betol’.

*tidur gua pon dah cukup sekarang nie..

Categories: General
%d bloggers like this: